גילוי דעת בנושא מתווה עוזרים למטפלים במקצועות הבריאות

16.3.2025

בשנים האחרונות, מקצוע הריפוי בעיסוק, נמצא תחת מתקפת יוזמות חקיקה שונות, שמשמעותן פגיעה בייחוד המקצוע ובבריאות ציבור המטופלים שלנו. היוזמות השונות, שחלקן נבלמו, באו באצטלה של מתן מענים למצוקת כוח האדם המקצועי במערכת הציבורית.

החברה הישראלית לריפוי בעיסוק ניהלה מאבק עיקש, ממושך ומתוקשר, כנגד הניסיון לתקן את חוק מקצועות הבריאות, שיכשיר לימודי תעודה, לא אקדמיים וללא פיקוח מל"ג, במוסדות לימוד חרדיים.

לאחרונה התברר לנו כי משרד הבריאות, במסגרת אותו רצון לקדם מענים למצוקת כוח האדם המקצועי במערכת הציבורית, מקדם מתווה פשרה ליצירת תפקיד חדש – עוזר מטפל במקצועות הבריאות.

המתווה האמור גורס כי עוזרי המטפל יקבלו הכשרה כללית, ויעבדו תחת פיקוח של מטפלות.ים מורשים, ממקצועות הריפוי בעיסוק, הפרעות בתקשורת ופיזיותרפיה .

החברה הישראלית לריפוי בעיסוק מכירה במחסור ובמצוקת כוח האדם במערכת הבריאות הציבורית, לצרכים ההולכים וגדלים של האוכלוסייה בישראל בכלל ובפריפריה הגיאוגרפית בפרט ואנו תומכים ברצון המחוקק לשפר את הנגישות של הציבור לטיפול מקצועי. מצב זה נובע ממיעוט תקנים ביחס למקצועות בריאות אחרים, שכר שעתי נמוך, פיצול משרות בין מספר מעסיקים ומקומות עבודה, ואלפי נשות מקצוע, משכילות, בעלות תבונה קלינית גבוהה, שרכשו השכלתן בעמל רב ושאינן מצליחות להתפרנס בכבוד. מרפאות בעיסוק רבות עזבו ועוזבות את המערכת הציבורית בלית ברירה ועל מנת לשרוד כלכלית.

החברה הישראלית לריפוי בעיסוק מאז ומעולם סברה כי פתרונות עוקפי מציאות ממושכת של תנאי שכר לא הולמים וקושי לאייש תקנים, לא יביאו את התוצאה הרצויה ואף עלולים לפגוע במקצוע, ברמת ואיכות השירות ובבריאות המטופלים.

יצירת מקצוע חדש של עוזרים למטפלים במקצועות הבריאות, גם הוא מהווה פתרון עוקף מציאות ממושכת, העלול להביא לפגיעה עמוקה הן במקצוע הריפוי בעיסוק והן באיכות הטיפול שיזכו לו מטופלינו,  דוגמת העמקת השחיקה המקצועית, השפעה על התקינה והשפעה שלילית על שוק העבודה כולו בריפוי בעיסוק ועוד.

מקצוע עוזר/ת למקצועות הבריאות (להלן: עוזר) קיים, ברישוי, במדינות שונות בעולם, עם סטנדרטיזציה של הכשרה, גבולות סמכות ואחריות ברורים, סטנדרט של פיקוח ואכיפה, מכסות קבועות בחוק (גם למספר העוזרים למטפל מוסמך וגם מספר המטפלים המוסמכים שתחתם עובד עוזר), נהלי ממשקי עבודה מפורטים, התייחסות נפרדת למערכות הבריאות, החינוך והרווחה ועוד.

החברה הישראלית לריפוי בעיסוק, מבקשת לשתף את דאגתה וחששותיה מאופן היישום של ההכשרה ושל ההעסקה העתידית של עוזרי מטפל ומהפגיעה האפשרית בבריאות הציבור, במרפאות בעיסוק ובמקצוע כולו. לא כל שכן, שמהלך כזה אף מנציח את תנאי השכר של ציבור המרפאות בעיסוק, במקום לתת לו מענה ובכך להתמודד עם התקינה החסרה במקצוע.

 

החברה הישראלית לריפוי בעיסוק מכירה בצורך הדחוף במענה למצוקת כוח האדם במערכת הבריאות הציבורית. עם זאת, אנו מבקשים להדגיש כי כל שינוי מבני, כמו יצירת תפקיד עוזר מטפל במקצועות הבריאות, חייב להתבצע מתוך ראייה מערכתית, תוך הקפדה על סטנדרטים מקצועיים מחמירים ושמירה על איכות הטיפול בבריאות הציבור. אנו קוראים למשרד הבריאות ולגורמים הרלוונטיים לקיים שיח פתוח ומעמיק עם האגודות המקצועיות, האקדמיה ונציגי השטח, על מנת לגבש מתווה שיבטיח פיקוח הדוק, הכשרה מקיפה ויישום אחראי של התפקיד החדש.

 

החברה הישראלית לריפוי בעיסוק תמשיך לעמוד על המשמר למען שמירה על מעמד המקצוע, קידום תנאי העבודה של אנשי המקצוע והבטחת טיפול איכותי ובטוח לכלל המטופלים. אנו נכונים לשתף פעולה ולתרום מניסיוננו כדי להבטיח פתרון מאוזן שייטיב עם מערכת הבריאות הציבורית ועם החברה הישראלית כולה.

 

הערות שוליים

  1. המושגים לחץ ודחק משמשים במקביל ופירושם זהה. האקדמיה ללשון העברית קבעה ל-stress את המילה עָקָה, אך נראה שמונח זה לא התמסד.