גיליון זה שם זרקור על העשייה היום-יומית של מרפאים ומרפאות בעיסוק ומדגיש את החשיבות הגוברת של שיתוף פעולה עם מקצועות משיקים זה לזה. בתקופה המורכבת שאנו חווים, גדלו צורכי המטופלים במידה ניכרת, והיכולת שלנו כמקצוע לתת מענה רחב תוך תקשורת משמעותית עם עמיתים מתחומים משיקים נעשתה חיונית עוד יותר. שיתוף פעולה זה משפר שיפור ניכר את איכות המענה שאנו יכולים להציע למטופלים.
גיליון זה כולל מאמרים שנכתבו לפני השבעה באוקטובר, ומעלה לפני השטח סוגיות שהן רלוונטיות גם היום וביתר שאת. במאמר הראשון "הֲיֵלְכוּ שְׁנַיִם יַחְדָּו? ידע ועמדות אחיות אונקולוגיות על אודות מקצוע הריפוי בעיסוק ושילובו בטיפול פליאטיבי" נטע כסלו, ירדן אוסישקין ביבס, מיכל בן עטיה, אריאל טגנסקי ארצי ואסנת בר-חיים ארז, עוסקות בשיתוף הפעולה בין ריפוי בעיסוק ובין סיעוד בטיפול פליאטיבי, ומעלות את הצורך בנראות ובהסברה של המענה בריפוי בעיסוק עם אוכלוסייה זו על מנת למקסם את שיתוף הפעולה עם הצוותים הסיעודיים.
במאמר השני, "תיאור מקרה: מודעות לוויסות חושי ככלי לטיפול בהפרעה דיספורית קדם וסתית" נעה קאראסיק ונאור דמטר, מציגות תחום פחות שגרתי ומתארות מקרה של טיפול בריפוי בעיסוק עקב הפרעה דיספורית קדם וִסתית Premenstrual Dysphoric Disorder (PMDD). הן מציגות התמקדות במודעות לוויסות החושי ורכישת אסטרטגיות התמודדות לצורך שיפור ניכר בתפקוד ובאיכות חיים.
במאמר השלישי "הערכת יישום פרויקט UPSIDES בישראל: מסקנות לקידום יישום מיטבי של תמיכת עמיתים ושימוש בידע הייחודי של עמית בעל ידע מניסיון בישראל" ענבר אדלר בן דור וגליה מורן, בוחנות את יישום פרויקט UPSIDES (Using Peer Support In Developing Empowering Mental Health Services) שמטרתו לקדם השתלבות של עמיתים עם ידע מניסיון בשירותי בריאות הנפש בישראל. מחקר זה מציג שינוי תפיסתי מהותי בתחום בריאות הנפש ופותח כיווני חשיבה עבור מרפאים בעיסוק על חשיבות השימוש בידע מניסיון בעבודה שיקומית, טיפולית, המקדמת החלמה.
בגיליון זה, שני מדורים שבאים להעלות לשיח נושאים שהחברה נוטה להשתיק או לדחוק הצידה ותוך כך גם אנו כמקצוע. במדור "נקודת ראות" בעריכתה של ד"ר תמר פלי , עומרי גולד מבקש מאיתנו לעסוק בנושא המיניות כחלק מן השיח על תפקוד יום-יומי – "בואו נדבר על זה: מיניות כעיסוק משמעותי", ולחשוב מחדש על מקומה של המיניות בחשיבה המקצועית שלנו. במדור "ממבט אישי" בעריכתה של רונית לבנה (לשעבר דורות), "על שבירה ותיקון – תפקידה של הקהילה במניעת אובדנות", מזמינה אותנו גל ניסים-עמנואל לשיח על אובדנות. במדור מוצגים כלים לקיום השיח האובדני המעורר חרדה במרבית המטפלים. מוצגת בו האפשרות להושיט יד ולדבר על הנושא בהתבסס על ידע בניהול הסיטואציה ובגיוס מקורות תמיכה.
בעת ירידת הגיליון לדפוס עודנו כואבים על חברינו המרפא והמרפאה בעיסוק, קית' סיגל וכרמל גת, שנחטפו מביתם לעזה וגורלם עדיין אינו ידוע. אנו מתפללים ומייחלים לשובם של קית' וכרמל וכל החטופים במהרה ובשלום.
קריאה נעימה ותפילה לימים שקטים,
ד"ר סיון רגב, עורכת משנה של ה-IJOT, sivreg@gmail.com
ד"ר גילי חטר ישי, עורכת משנה של ה-,IJOT ghertsman@gmail.com
הערות שוליים
-
בראשית ג', י"ז-י"ט
-
א. ד. גורדון מכתב לגליקין [מנהל חוות מגדל. אב"צ], מגדל, ט"ז סיון תרע"ב